Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan ápoljuk a táskánkat? Bőr táska tisztítása házilag - 2. rész

Cs.A.
2018. 03. 24. 10:18:21
Hogyan ápoljuk a táskánkat? Bőr táska tisztítása házilag - 2. rész

A ​táskák tisztításáról szóló írásunk első részében a műbőr táskák ápolását ismerhettétek meg. Ahogy ígértem, most azt nézzük meg, mit kezdjünk a valódi, minőségi bőr táskánkkal, ha koszos lesz, elázik, elszíneződik, vagy egy régi foltot szeretnénk kiszedni belőle. Ebben a cikkben megismerhetünk néhány házi praktikát a valódi bőr tisztításáról és ápolásáról.

Mindannyian tudjuk, hogy ezek a táskák sajnos nem olcsóak, különösen, ha egy szép, egyedi bőr táskáról van szó. Pont ezért nem szeretnénk, ha idő előtt le kellene mondanunk róluk csupán amiatt, mert mondjuk végzetes folt került rá. A női bőr kézitáskák, válltáskák igazán gyönyörűek, de hogy a csillogásukat, jellegzetes illatukat, színüket sokáig megőrizzék, és hogy hosszú ideig tudjuk használni, rendszeresen kell tisztítanunk és ápolnunk őket

A bőr tisztításáról és ápolásáról lehet a legtöbb házi praktikát hallani. Nem csoda, hiszen ha belegondolunk, a bőrtárgyak készítése igen régre nyúlik vissza. Persze léteznek erre az anyagra már speciális tisztító-, és ápolószerek, melyek még a kopott részek színjavítására is alkalmasak, de ki az, aki még nem gondolkodott el azon, hogy hogyan tudná legkedvesebb bőr kézitáskáját otthon, okosan és olcsón megoldani.


Franceska bőr válltáska

A bőr táska tisztítása házilag

A legfontosabb, hogy óvatosan kezdjünk hozzá, és apró lépésekben haladjunk. Biztos lehetsz benne, hogy a bőr táskád meg fogja hálálni a gondoskodást, és sokáig veled marad.

A gondos tisztítás által a bőr rugalmas marad, a színe megőrzi élénkségét, nem fakul ki. Első lépésként azt tudom javasolni, hogy minden nap töröld át egy száraz, puha ronggyal, amit csak erre a célra használsz. Csupán néhány percet vesz igénybe, de ezzel sokat teszünk azért, hogy a minőségi bőr táskánk élettartamát meghosszabbítsuk.

Ha összekoszolódik a bőr táskánk, akkor könnyen tisztíthatjuk úgy, hogy langyos, mosószeres vízbe mártunk egy puha kendőt, és azzal töröljük le a szennyeződést. Ügyeljünk arra, hogy mindig csak egy kis részt vizezzünk be, mert a bőr nagyon hamar beszívja a nedvességet, és az nem tesz jót neki, megkeményedik tőle. Rögtön azután, hogy a mosószeres vizes ronggyal végighaladtunk egy területen, szárazzal azonnal törölgessük is át a nedves felületet. Ha csak egy apró foltot veszünk észre a kedvenc bőrtáskánkon, akkor a leggyorsabb megoldás az ecetes-vizes szivaccsal való áttörlés. Pár csepp ecetet keverj a langyos vízbe, márts bele egy szivacsot, és dörzsöld ki a foltot. De a legegyszerűbb, leggyorsabb lehetőség egy alkoholmentes, antibakteriális törlőkendővel, vagy az egyszerű babapopsi-törlőkendővel áttörölni az egész táskát. Ez úgyis szinte elengedhetetlen kellék egy női táska mélyén. Tökéletes megoldás a táska felfrissítésére, foltok letakarítására, és még az illata is kellemes lesz.

Az előbb említett módszerek inkább egy gyors, azonnali tisztításra alkalmasak, melyet akár út közben, akár akkor is gyorsan elvégezhetünk, amikor indulás előtt vesszük észre a táskánkon, hogy az nem makulátlan. Azonban érdemes havonta legalább egyszer egy általános tisztításnak, ápolásnak alávetni a táskádat, hogy sokáig megőrizze szépségét.

A bőr tisztítására az alábbi keveréket is nyugodtan használhatjuk: 1 liter vízhez 1 evőkanálnyi szalmiákszeszt keverünk. Ez az oldat tökéletesen megtisztítja a bőr táskánkat. A száradás után pedig akár lanolin tartalmú kézkrémmel, vagy bőrbalzsammal áttörölve visszaadható a bőr puhasága és ápoltsága, de erre használható a méhviasz is.
 


Solier FL19 elegáns női bőr oldaltáska

A legdrágább bőr táskádat nem ajánlott esős időben magaddal vinni, hiszen a bőr sosem lesz teljesen vízálló. Ha mégis arra van szükséged, akkor érdemes méhviasszal bekenni. Ez egy védőréteget fog képezni a bőrön. Hatásosabb, mint az impregnáló spray-k, így nem fog olyan könnyen átázni. Megoldás lehet impregnáláshoz a ricinusolaj is. Csak akkor kezdjünk hozzá az impregnáláshoz, ha teljesen száraz a bőr, mert csak így fog plusz védelmet nyújtani az impregnáló anyag. Kenjük be a táskát a méhviasszal vagy az olajjal, hagyjuk állni legalább fél napot, ennyi idő kell az olaj beszívódásához. Ezután a felesleget töröljük le egy puha ronggyal, majd az előző részben említett mikroszálas kendővel fényesítsük a bőrfelületet.
Ha mégis vizes lesz, tömjük ki jól valami puha dologgal, hogy felvegye és megtartsa az eredeti formáját, és hagyjuk megszáradni. Semmiképp se tegyük a fűtőtestre vagy annak közvetlen közelébe! Ne törekedjünk a minél gyorsabb száradásra, várjuk meg, hogy szobahőmérsékleten magától megszáradjon a táska.

Ha zsír- vagy olajfolt kerül a bőrtáskára, akkor sem kell megijedni. Verjünk fel egy tojás fehérjét, egy ronggyal addig dörzsöljük a habot a zsíros, olajos folton, míg az el nem tűnik.

Egyik legáltalánosabb problémát jelenti az, amikor a világos színű bőr táskánk elszíneződik valamelyik ruhadarabunktól, például a farmertől. Emiatt nem kell kidobnod a táskát, helyre lehet hozni. Meglepően hangzik, de benzinnel áztass át egy vattacsomót, és az elszíneződést nagyon óvatosan kezdd el áttörölni vele. Amikor kijön a folt, várj egy kis időt, és utána zsíros krémmel, vagy egy kis olajjal kend át az egész táskát. Hidd el ez a kezelés csodákra képes.

Ha úgy érzed, szükség van egy kefére is a foltok tisztításához, nagyon ügyelj arra, hogy szigorúan puha szőrű kefét használj, és nagyon óvatosan dörzsöld vele az érintett, tisztítandó területet!

Nem lehet mindenben általánosítani a bőr ápolását, kezelését. Nézzük meg azt is, hogy a speciális bőrcuccokat hogyan lehet leghatásosabban tisztítani, ápolni:

A szarvasbőr táska tisztítása

Ha a szarvasbőr táskánk színét szeretnénk felfrissíteni, mindenképp speciális szarvasbőr-tisztító szert használjunk hozzá. Szarvasbőrből készült táskához (ruhához, kesztyűhöz, stb…) tilos vegyszereket használni, mert kiveszi a bőr színét, és csúnya foltos marad tőle. Impregnálót nyugodtan használhatunk a szarvasbőrhöz, de ügyeljünk rá, hogy előtte alaposan meg legyen tisztítva és száradva a táska. A szarvasbőr úgy lehet felfrissíteni, ha gőz fölé tartjuk, és egy nagyon puha kefével átdörzsöljük, miután jól magába szívta a gőzt. Ez a módszer segít abban, hogy a bőrbe jutott port, koszt könnyen kidörzsöljük, illetve fel is frissíti a szarvasbőrt. Fontos, hogy nagyon óvatosan bánjuk a kefével, mert épp az ellenkezőjét érhetjük el, és könnyen árthatunk a bőrnek. A makacs foltokat finom csiszolópapírral dörzsöljük ki a táskánkból. Itt is ügyeljünk arra, hogy a dörzsölést óvatosan végezzük.

A borjúbőr táska tisztítása

A borjúbőr nagyon gyorsan megkeményedik, ha magas hő közelében szárítjuk. Itt különösen érvényes az, hogy csakis szobahőmérsékleten, mindenféle rásegítés nélkül szabad szárítani a megtisztított táskát. Ha mégis úgy alakul, hogy megkeményedik, egy egyszerű házi praktikával segíthetünk a dolgon. Langyos vízbe öntsünk egy kevés tejet, és egy puha ronggyal dörzsöljük ezt a keveréket arra a területre, amelynek vissza szeretnénk nyerni a puhaságát.


Ingrid bőr váll-hátitáska

 

A krokodilbőr táska tisztítása

Ha krokodilbőr táskánk van, akkor nagyon fontos az alapos ápolás. Használat után mindig dörzsöljük át egy puha ronggyal, ezáltal megtartja, illetve visszanyeri szép fényét, színét. Alkalmanként cipőkrémmel kezeljük le.

A sertésbőr táska tisztítása

A sertésbőrből készült táska tisztítása a legnehezebb. Próbáljuk meg elkerülni azt, hogy nagyon bepiszkolódjon. Ha foltos lesz, akkor finom csiszoló papírral körkörös mozdulatokkal próbáljuk meg kiszedni a foltot. Ha zsír- vagy olajfolt kerül a sertésbőr táskánkra, akkor érdemes megpróbálni a kallófölddel kitisztítani.

Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a bőr folyamatos ápolást igényel. Ha nem foglalkozunk vele, akkor egy idő után kiszárad. Ezt úgy tudjuk legkönnyebben elkerülni, ha egy puha rongyra kondicionálót kenünk, és ezzel finoman áttörölgetjük a bőr táskánkat. A kondicionáló lehet pl. babaolaj is. Hagyjuk a táskán 5-10 percig, majd egy száraz, puha ronggyal ismét törölgessük át. Ezután érdemes kitenni a szabadba, hogy ott magától száradjon meg. A kondicionálást végezzük el havonta, így kedvenc bőr táskánk sokáig ragyogó marad.

A bőrtáska helyes tárolása

Végül megemlíteném a helyes tárolást is. Mindenképp úgy tároljuk a bőr táskát, hogy ne érje por. Erre a célra megfelel a porzsák, vagy az eredeti doboz is, egy kis nedvszívó tasakkal. Érdemes kitömni valamivel, melynek segítségével a táska felveszi, megtartja az eredeti alakját. Ha nem használjuk gyakran, akkor időnként szellőztessük át, ezzel meg tudjuk akadályozni a penész kialakulását.

Legközelebb a hasított bőr táskák ápolását mutatom be nektek. Érdemes elolvasni, hiszen ez a típusú bőr a legérzékenyebb a koszra, foltra és a vízre.  Ha tetszett a cikk, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Az oldal tetejére
Árukereső.hu