Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Hogyan ápoljuk a táskánkat? - 2. rész

Cs.A.
2018. 03. 24. 10:18:21
Hogyan ápoljuk a táskánkat? - 2. rész

A ​táskák tisztításáról szóló írásunk első részében a műbőr táskák ápolását ismerhettétek meg. Ahogy ígértem, most azt nézzük meg, mit kezdjünk a bőr táskánkkal, ha koszos lesz, elázik, elszíneződik, vagy egy régi foltot szeretnénk kiszedni belőle. Hiszen ezek a táskák igazán gyönyörűek, de hogy a csillogásuk sokáig megőrizzék, rendszeresen kell tisztítanunk és ápolnunk őket

A bőr tisztításáról és ápolásáról lehet a legtöbb házi praktikát hallani. Nem csoda, hiszen ha belegondolunk, a bőrtárgyak készítése igen régre nyúlik vissza. Persze léteznek erre az anyagra már speciális tisztító-, és ápolószerek, melyek még a kopott részek színjavítására is alkalmasak, de ki az, aki még nem gondolkodott el azon, hogy hogyan tudná ezt okosan és olcsón megoldani.

Norma bőr kézitáska

Ha összekoszolódik a bőr táskánk, akkor könnyen tisztíthatjuk úgy, hogy meleg, mosószeres vízbe mártunk egy puha kendőt, és azzal töröljük le a szennyeződést. De a legegyszerűbb, leggyorsabb lehetőség egy alkoholmentes, antibakteriális törlőkendővel, vagy az egyszerű babapopsi-törlőkendővel áttörölni az egész táskát. Ez a tárgy úgyis szinte elengedhetetlen kellék egy női táska mélyén. Tökéletes megoldás a táska felfrissítésére, foltok letakarítására, és még az illata is kellemes lesz.

Az előbb említettek inkább egy gyors, azonnali tisztításra jók, akár út közben is, akár akkor, amikor indulás előtt vesszük észre a táskánkon, hogy nem makulátlan. Azonban érdemes havonta legalább egyszer egy általános tisztításnak, ápolásnak alávetni a táskádat, hogy sokáig megőrizze szépségét.

A bőr tisztítására az alábbi keveréket is nyugodtan használhatjuk: 1 liter vízhez 1 evőkanálnyi szalmiákszeszt keverünk. Ez az oldat tökéletesen megtisztítja a bőr táskánkat. A száradás után pedig akár lanolin tartalmú kézkrémmel, vagy bőrbalzsammal áttörölve visszaadható a bőr puhasága és ápoltsága, de erre használható a méhviasz is.

Az eső ellen érdemes a táskánkat is védeni. Erre bármelyik impregnáló spray alkalmas, de a ricinusolaj szintén használható impregnálásra. Kenjük be a táskát az olajjal, hagyjuk állni legalább fél napot, ennyi idő kell az olaj beszívódásához. Ezután a felesleget töröljük le egy puha ronggyal, majd az előző részben említett mikroszálas kendővel fényesítsük a bőrfelületet.
Ha mégis vizes lesz, tömjük ki jól újságpapírral, hogy felvegye és megtartsa az eredeti formáját, és hagyjuk megszáradni. Semmiképp se tegyük a fűtőtestre vagy annak közvetlen közelébe! Ne törekedjünk a minél gyorsabb száradásra, várjuk meg, hogy szobahőmérsékleten magától megszáradjon a táska.

Ha régi foltot szeretnénk kiszedni kedvenc táskánkból, akkor langyos vízbe csepegtessünk néhány csepp ecetet, és egy szivacs segítségével óvatosan dörzsöljük ki a foltot. Ha zsír- vagy olajfolt kerül a bőrtáskára, akkor sem kell megijedni. Verjünk fel egy tojás fehérjét, egy ronggyal addig dörzsöljük a habot a zsíros, olajos folton, míg az el nem tűnik.

Egyik legáltalánosabb problémát jelenti az, amikor a világos színű bőrtáskánk elszíneződik, valamelyik ruhadarabunktól, például a farmertől. Emiatt nem kell kidobnod a táskát, helyre lehet hozni. Meglepően hangzik, de benzinnel áztass át egy vattacsomót, és az elszíneződést nagyon óvatosan kezdd el áttörölni vele. Amikor kijön a folt, várj egy kis időt, és utána zsíros krémmel, vagy egy kis olajjal kend át az egész táskát. Hidd el ez a kezelés csodákra képes.

Blogunk következő részében a hasított bőr táskák ápolását mutatom be nektek. Érdemes elolvasni, hiszen ez a típusú bőr a legérzékenyebb a koszra, foltra és a vízre.

Ha tetszett a cikk, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!