Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan ápoljuk a táskánkat? Műbőr táskák ápolása - 1. rész

Cs.A.
2018. 03. 17. 14:10:00
Hogyan ápoljuk a táskánkat? Műbőr táskák ápolása - 1. rész

Mi nők mindig, minden helyzetben sokat adunk a megjelenésünkre. Nem ronthatja el az összképet egy koszos, foltos, poros táska. A tavaszi nagytakarítás alkalmával a táskáinkat is vegyük elő, és alaposan tisztítsuk át őket, hogy tökéletes legyen minden.
Álljon itt pár jó tanács kedvenc táskáink tisztán tartásáról, ápolásáról.

A tisztítás szempontjából a táskánk anyaga a meghatározó szempont. Másképp kell kezelni, ápolni a vászon, a műbőr, a bőr, és a hasított bőrből készült táskákat. Nagyon fontos, hogy mindig az anyagnak megfelelő ápolási módszert használjuk, hiszen ha rosszul végezzük, akkor ártunk a táskáknak, és könnyen tönkretehetjük. Azt pedig senki nem szereti, ha idő előtt kell megválnia a kedvenc kiegészítőjétől, még akkor sem, ha ez egy ok lehetne a vásárlási szenvedélyünk kielégítésére.

Éppen ezért megosztanám saját tapasztalataimat, praktikáimat, hogy ti is könnyen boldoguljatok.

Az 1. részben azt nézzük meg, hogy a műbőrből készült táskáinkat  hogyan tudjuk megtisztítani, felfrissíteni.

Shirley kézitáska

A műbőr táskák tisztítása a legegyszerűbb. Elég egy új tisztítókendő (legalkalmasabb a puha mikroszálas kendő) vagy szivacs, melyet langyos, szappanos vízbe mártunk és kicsavarunk, majd óvatosan, körkörös mozdulatokkal áttöröljük vele kedvenc kézi-, váll- vagy hátitáskánkat. Súroló hatású tisztítószereket véletlenül se használjunk, mert azok károsítják az anyagot.

A cipőknél alkalmazott krémekkel is könnyedén tudjuk ápolni a műbőrből készült táskánkat.

Gondoltad volna, hogy a konyhádban több műbőrtisztító is található?

A tej például kiválóan alkalmas a műbőr (különösen a lakkbőr) táskák tisztítására? Mivel a tej valamennyire zsíros, így tisztít és ápol egyaránt. Az alakunk megőrzésével ellentétben itt nem számít a zsírtartalom. Csak egy kevés tejet kell az anyagba dörzsölni, megvárni, míg megszárad, és ezután egy puha ronggyal szépen, kíméletesen áttörölni. El sem hiszed, milyen szép lesz ezután a táskád, olyan, mint új korában volt.

Az étolaj szintén jó tisztításra, ápolásra. Vékonyan kend a táskára, hagyd állni egy órát, majd a már említett puha, mikroszálas kendővel töröld át alaposan. A foltot kiszedi, az anyagot fényesíti.

De ha már foltok. Lássunk néhány példát, mit tegyél, ha véletlenül nehezen kezelhető folt kerül a táskára:

Kávé és tea folt: először egy nedvszívó ruhával vagy puha papírral (kéztörlő papírkendővel) itassuk fel a folyadékot, majd ezután körkörös mozdulatokkal töröljük szárazra.

Ha elszíneződik a táskánk, mert befogja valami, például a farmer, akkor a tejjel való tisztítás a legmegfelelőbb

Ha rágógumi ragad a táskára, akkor jeget kell rátenni néhány percre, ettől megdermed, és könnyedén lepattinthatjuk. Ha épp nincs jeged a fagyasztóban, bármilyen mirelit zöldség, gyümölcs megfelel, a lényeg, hogy jegelve legyen a rágó.

Ha a táska bélése tintafolttal szennyeződik, ami ugye könnyen megeshet egy ott felejtett toll miatt, akkor a bélést fordítsuk ki, és áztassuk tejbe az érintett részt. 10-15 perc után kézzel dörzsöljük át a bélést, és ha szükségesnek tartjuk, ismételjük meg az áztatást, dörzsölést. Nagyon makacs foltnál egész éjszakára úgy lehet hagyni. Ha sikerült kiszedni, akkor egy tálba tegyünk langyos, mosószeres vizet, és ebben öblítsük át az anyagot, majd hagyjuk megszáradni.

A következő részben a bőrtáskák ápolásáról olvashattok. Tetszett a cikk? Oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Az oldal tetejére
Árukereső.hu Árukereső.hu