Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan ápoljuk a táskánkat? A vászontáska tisztítása házilag- 4. rész

Cs.A.
2018. 04. 07. 10:00:00
Hogyan ápoljuk a táskánkat? A vászontáska tisztítása házilag- 4. rész

A táskatisztítással kapcsolatos cikksorozatunk utolsó részében egy látszólag könnyen tisztítható anyagról, a vászonról lesz szó. Ez viszont ne tegyen minket könnyelművé, mert nagyon is körültekintően kell eljárnunk a vászontáskáink ápolásában. Az alábbiakban bemutatok néhány fontos tennivalót, praktikát annak érdekében, hogy vászontáskáink is mindig újszerű állapotban tündököljenek.


Az első és legfontosabb megemlíteni, hogy a szennyeződéseket legkönnyebben akkor tudjuk eltávolítani, amikor keletkeztek, még friss állapotukban. Ha csak hetek elteltével vesszük elő, akkor már nagyon nehéz lesz kiszedni a foltokat. Érdemes lehet minden hét végén átnézni, és ha kisebb folt, szennyeződés van rajta, áttörölni egy nedves szivaccsal.


Neon bevásárlótáska
 

Ha viszont már mosásra van szükség, akkor sem kell megijedni. Ezeket a táskákat – amennyiben nincs benne karton merevítés - egyszerűen csak dobjuk a mosógépbe, és az elvégzi a munkát helyettünk. Célszerű kifordítani, hogy a csatok, a cipzár belülre kerüljenek, így biztos nem tesznek kárt a mosógép dobjában. A biztonság kedvéért én minden mosásnál szoktam használni színfogó kendőt. 30 foknál magasabb hőfokon semmiképp ne mossuk, mert a magas hőmérsékletű víz kárt tehet benne: kifakulhat, a műanyag cipzár sérülhet.

Viszont arra mindenképp figyeljünk, hogy nem minden vászontáska mosható mosógépben! A hátizsákok, iskolatáskák, karton merevítővel rendelkező táskák esetében ez a módszer nem megfelelő, hiszen a bennük lévő merevítők tönkremehetnek, deformálódhatnak, veszítenek tartásukból. Ezeket mosószeres vagy babasamponos, langyos vízben egy szivaccsal kell áttörölni. A mosószer maradékot tiszta vizes szivaccsal tudjuk eltávolítani. Ha makacsabb foltot találunk, akkor szivacs helyett puha sörtéjű körömkefét használjunk. Durva kefével nem szabad tisztítani, mert a túl erős dörzsölés foszlottá teszi az anyagot. Száraz törölközővel töröljük át a táskát, és szobahőmérsékleten szárítsuk meg. Semmiképpen ne tegyük tűző napra, vagy közvetlenül fűtőtestre száradni a táskát! Száradás után érdemes impregnálni a hátizsákot, hogy újabb víztaszító réteg keletkezzen rajta. Ehhez való speciális spray bármelyik sportszaküzletben kapható.

Vászontáskáknál is alkalmazhatjuk az előző részekben említett tejet a foltok eltávolítására. Ha bekapcsolva marad egy toll a táskában, és a tinta összekeni a táskát, akkor áztassuk a tintafoltos területet tejbe és erősen dörzsöljük át, amíg a folt nem tűnik el. Ha szükséges, ismételjük meg többször. Amennyiben makacs foltról beszélünk, akkor egész éjszakára hagyjuk ázni a tejben, majd dörzsöljük át, és végül mosószeres, langyos vizes tisztítást alkalmazzunk. Ez a módszer tökéletesen beválik a friss kávéfoltnál és a fűfoltnál is.
Ha vörösbor kerül a táskára (ami nagyon nagy hiba lenne, ugye?), a lehető leghamarabb öntsünk rá forró tejet, erőteljesen dörzsöljük át, majd öblítsük le tiszta vízzel. Ezután jöhet a mosószeres mosás. Legjobb, ha mosószappant használunk, azzal is át lehet még egyszer dörzsölni a szennyeződött felületet.

Legtöbben szezonálisan hordják a táskájukat. Tisztán rakjuk el szekrénybe az éppen nem használt táskát, így amikor újból elővesszük, azonnal hordhatjuk. De soha ne tegyük nejlon zacskóba, mert a kicsapódó nedvességtől foltossá válhat, vagy be is penészedhet. Ehelyett tegyük inkább egy nem használt párnahuzatba.

Ha más anyagból készült táskák tisztítása is érdekel, olvasd el a bőrtáskákról, a műbőr táskákról és a velúr táskákról szóló cikket. Jó böngészést kívánok!
 

Hasznosnak találtad tippjeinket? Oszd meg ismerőseiddel is!

Az oldal tetejére