Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan ápoljuk a táskánkat? Hasított bőr-velúr 3. rész

Cs.A.
2018. 03. 31. 10:22:51
Hogyan ápoljuk a táskánkat? Hasított bőr-velúr  3. rész

A táskák tisztításáról szóló cikksorozatunk előző részében a bőr táskák ápolását ismerhettétek meg. Ahogy akkor ígértem, most azt nézzük meg, hogy a hasított bőr (velúr) táskák esetében mi a teendő, ha koszos, foltos lesz.

A velúrból készült táskák gyönyörűek, de ezeknek a szépségeknek a tisztítása több munkát igényel, mint például a műbőr vagy a bőr táskáké. Ez azonban egyáltalán ne tántorítson el a vásárlástól, hiszen ha mindent az előírásoknak megfelelően csinálsz, akkor sokáig gyönyörű táskával tündökölhetsz.


Wanda E1768 kézitáska

A velúr legfőbb ellensége a víz:

Mindenképp légy elővigyázatos! Kerüld a velúr legfőbb ellenségeit: a vizet, a sarat, a port, valamint a zsíros szennyeződéseket. A velúr táskáknál nem alkalmazható a nedves tisztítás. Éppen ezért hasznos beszerezni a táska mellé egy velúrtisztító spray-t is. Ezek a spray-k felújítják, védik, és újjávarázsolják a táskát. Mindemellett impregnáló hatása is van, ami a velúr esetében nagyon fontos.

Elázás esetén a legfontosabb, hogy ne kapjuk fel a hajszárítót és kezdjük vadul szárítani, mert az roncsolja az anyagot. Egyszerűen papírtörlővel itassuk fel, amennyire csak lehet, a többit pedig szobahőmérsékleten hagyjuk megszáradni. Ellenkező esetben a bőr megkeményedhet és kifoltosodhat. Újságpapírt azonban véletlenül se használj a víz felitatására, mivel a nyomdafesték is átázhat, és végül a betűk a táskán maradnak, ami elég bosszantó le

Zsíros, olajos folt kezelése:

Ha zsíros, olajos folt kerül a táskára, akkor szórjunk hintőport vagy kukorica-keményítőt a nedves felületre, hogy felszívják az olajat. Nagyjából egy óra múlva a por olajossá válik, ezután kezdheted el a foltot egy velúr kefével óvatosan kidörzsölni. Ha nincs velúrkeféd, egy puha sörtéjű fogkefével is helyettesítheted. Finoman kezdd a velúr dörzsölését és csak egy irányba mozgasd a kefét. Ezt addig ismételd, míg a foltra szórt hintőpor vagy kukoricakeményítő nem tud több olajat magába szívni. Szintén hatásos a zsíros, olajos foltokra, ha a szódabikarbónát tejjel összekevered, a foltra kened. Várd meg, hogy megszáradjon, majd óvatosan kapard le. Arra azonban vigyázz, hogy a velúr rostjai ne sérüljenek. Ha a tisztítás során a velúr textúrája mégis megsérülne és a rostok összekuszálódnának, nagyon óvatosan borotváld le őket! A kilógó szálaktól megszabadítva a velúrt sokkal szebb, egyenletesebb lesz az anyag.

Szintén nagy segítség lehet akár esőcseppek, akár a véletlenül poros helyre letett koszolódás eltüntetésére a kifejezetten velúr tárgyakhoz készült velúr radír. Ez igazából egy szivacsra emlékeztet, de úgy kell használni, mint a papíron a radírt, és ha elég kitartó vagy, szépen eltünteti a nem odavaló foltokat.

A száraz foltokat először nedvesítés nélkül próbáld eltávolítani egy puha sörtéjű kefével. Arra azonban vigyázz, hogy ne dörzsöld erősen, hiszen az károsítja az anyagot. Ha ez nem segít, akkor vedd elő az ételecetet, és egy puha rongy segítségével nyomkodd a foltra, amíg nem kezd halványodni.  

Ha rágógumi ragadna a táskára, ugyanúgy kell eljárni, mint ahogy cikksorozatunk első részében is említettem: le kell fagyasztani a rágót, és utána egyszerűen lepattintható a táskáról. Hogy hogyan? Vegyük ki a fagyasztóból a jégakkut, vagy ha az nincs, akkor bármilyen fagyasztott zöldséget, gyümölcsöt. Tegyünk egy vékony anyagot a rágóra és arra a területre, ahol a zacskó éri, hogy ne érje közvetlenül a táskát a nedvesség, és hagyjuk rajta addig, míg a rágó meg nem fagy.

Összefoglalva: semmiképp ne ess neki velúr táskádnak vízzel, vagy hagyományos cipőkrémmel, és ne tedd folyó víz alá, vagy mosógépbe, mert azzal csak ártasz. Kifejezetten velúr, nubuk anyag ápolására alkalmas spray-t, habot, és radírt használj, ha nem boldogulsz a száraz tisztítással.

A következő cikkünkben a táskatisztítás és ápolás utolsó részével ismerkedhettek meg. Ebben a részben a vászontáskák újjávarázsolásáról lesz szó.

Tudtam segíteni? Tetszett a cikk? Ha igen, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson.

 

Az oldal tetejére